diumenge, 16 de març del 2014

Kumihimo: una tècnica en àuge



Quina sorpresa, el dia que vaig trobar en un basar discos rodons i quadrats de Kumihimo! El teler japonès Kumihimo original, que jo havia vist anys enrere en llibres i articles especialitzats, era una aparatosa estructura de fusta, com es pot apreciar en la imatge d'època.

Malgrat que els resultats oferts per aquesta tècnica mil·lenària en passamaneria i confecció de cordons, etc., era molt abellidor per a qualsevol amant de les arts aplicades, i un repte creatiu, totes i tots sabem que, quan t'hi dediques com a hobby, de vegades, les limitacions econòmiques passen per damunt de qualsevol altra consideració. I no queda més remei que deixar anar un sospir d'admiració i relegar coses així a l'esfera dels somnis...

...Fins que a algú té una idea genial que permet posar el somni a l'abast de tothom. No sé a qui se li haurà acudit de simplificar el teler fins reduir-lo a una forma geomètrica de goma rígida i de preu bastant assequible, però ara mateix això ha disparat l'interès per aquesta tècnica arreu del món. Només cal observar que, quan no es pot aconseguir el teler de goma, els propis usuaris se'l fabriquen amb EVA o amb cartó. Només cal posar el mot Kumihimo al vostre cercador favorit per saber-ne més i trobar imatges inspiradores o diagrames d'ús per poder crear els vostres propis collarets, polseres, bagues, nanses, etc.

A l'esquerra, la pinça que manté el cordó
tensat des de la part interior
D'entrada, pot semblar complicat, però al final resulta un sistema bastant ràpid i fàcil quan li agafes el truc; molt més que quan treballes a mà, segons la meva experiència que, de moment, es limita a algunes polseres -confeccionades per regalar durant el proppassat Nadal. Encara em queda molt a explorar, atès que, segons el gruix i el color del fil o la fibra escollit, depenent de si s'hi afegeixin denes o no, etc, el resultat varia substancialment tot i que s'empri el mateix diagrama. He descobert un miniteler de mida descomunal que podria servir per treballar amb drapet (trapillo en castellà). Algú s'anima?

Moltes botigues comercialitzen complements per al Kumihimo com ara pesos per mantenir els fils tensats (una espècie de bobines de plàstic), però l'economia mana i una molt bona alternativa consisteix utilitzar pinces d'estendre de fusta, com es veu a la foto de més amunt. Em pregunto si els nostres boixets de tota la vida també farien el fet. Si algú en té i ho ha provat, o ho vol provar, que ens comuniqui el resultat, si-us-plau!
Cinta plana i dos cordons cilíndrics, el del mig en espiral

Un afegiment personal ha estat utilitzar un tub de cartó com a suport, a fi de treballar amb més comoditat i recollir, alhora, el cordó que estic confeccionant. Espero poder mostrar-lo en propers articles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar comentaris en català, castellà, anglès, francès, italià o portuguès. En cas de respondre, es farà en algun dels tres primers idiomes.
You can send your comments in catalan, spanish, english, french, italian or portuguese. In case of answering, it will be done in one of the three first languages in list.