dijous, 20 de gener del 2011

Catifa casolana de roba reciclada

Què passa quan no trobes una catifa que et faci el pes, per mides o per preu, tens més o menys temps i t'agrada complicar-te una miqueta la vida? Doncs que agafes i proves de fer-ne una, de catifa. Aquesta és la meva intenció, però com el meu teler és petit hauré d'anar per pams. De moment ja en tinc una part realitzada!


Materials:

- Teler de bastidor amb travesser (en el meu cas trobat al carrer)

- Tros de fusta per fer de llançadora (si no disposes d'una "professional")

- Ganxo llançadora (en aquest cas fabricat amb un penjador de filferro) . Vegeu nota, més avall.

- Cordill per a l'ordit ("esquelet" de la catifa)

- Cabdells de roba per reciclar (pijames, samarretes o similars). Vegeu nota, més avall.

- Pinta per pitjar les tires de teixit les unes contra les altres conforme anem teixint, de manera que quedin atapeïdes, sense deixar forats a la trama.

- Ganxet


Nota sobre l'ús del ganxo llançadora i de la fusta llançadora:

El ganxo és per quan l'ordit (el cordill) és tan a prop de la vora del teler que no deixaria passar la fusta llançadora. Així s'han fet, en aquest cas les primeres i les últimes tires de teixit (trama).

La fabricació del ganxo consisteix en desdoblegar un penjador de roba d'aquells de filferro i aconseguir una tira metàl·lica llarga amb un ganxo més petit en una punta. També és pot fer, és clar, amb un tros llarg de filferro fort.

La fabricació de la fusta llançadora consisteix en aprofitar el lateral d'una capsa de fruita.

Nota sobre com tallar la roba:

La trama ("cos" de la catifa) es fa amb tires de roba d'aproximadament 2 cm.

Les peces de tela per reciclar es tallen en espiral a partir de les mànigues, camals o baixos a fi d'aconseguir tires ben llargues.

Es poden unir entre si, de ser necessari, amb fil i agulla, un nus o amb algun altre mètode.

Instruccions per teixir:

1.- Muntem al teler un ordit a base de cordill de manera que quedi ben tensat.

2. Les tires de roba es poden teixir de manera diversa, fent dibuixets, etc., però aquí s'ha optat per una trama senzilla: passar tira per damunt de dos cordills, passar tira per sota dels dos cordills següent , i així consecutívament.

Per començar, es va passant el travesser seguint aquesta pauta dos cordills amunt-dos cordills avall a través de tot l'ordit. Quan arriba a l'extrem oposat el deixem fixe i aprofitem l'espai que forma en l'ordit per passar-hi el ganxo llançadora de filferro (també es pot passar directament el ganxo i, de fet, quan treballes en espais molt justos no hi ha altra manera de fer-ho)

Un cop hagi passat el filferro, hi enganxarem a l'extrem la tira de teixit. Ja podem arrossegar el filferro (amb cura de no enredar-nos amb el cordillam), fins arribar a l'extrem oposat.

Després de traure el filferro i treure el travesser (si en fem servir), empenyerem la tira de teixit cap amunt amb la pinta. Això ho farem a cada passada, de manera que les tires es vagin atapeïnt les unes contra les altres.


3. Tot seguit, passem el ganxo llançadora en direcció contrària, procurant que si en la tira anterior el teixit va dos amunt-dos avall, en aquesta vagi dos avall-dos amunt. A la foto d'aquí dalt es veu clarament, em penso, a què em refereixo.

4. Quan ja tinguem unes quantes passades fetes, ja podrem utilitzar la fusta llançadora.

Muntem sobre la fusta unes quantes voltes de teixit (les que puguin passar entre els cordills de l'ordit) i continuem teixint amunt-avall o avall-amunt, segons toqui.

5. De seguida veurem el resultat que, tot i molt bàsic, fa il·lusió. Compte amb les vores del nostre teixit. En un teler tan simple poden tenir tendència a deformar-se una mica. Només hem de procurar estar a l'aguait i no prémer massa les tires després de cada passada.

Pel que fa a les possibles desviacions en horitzontal, també són bastant corrents. Aquí s'han solucionat intercalant tires de roba en els racons on s'havia perdut la línia, per continuar teixint en quant aquesta es recuperava.

6. Quan ja ens acostem al final del nostre teixit, hem de tornar a utilitzar el ganxo llançadora i, al final, rematar amb el ganxet i una tira de tela fent cadeneta sobre l'ordit.

En acabat, s'ha desmuntat la catifa del teler. I aprofitant que s'ha fet servir un ganxet per empènyer les bagues de cordill fora dels clauets que les tensaven, s'han anat muntant aquestes bagues una sobre l'altra, de manera consecutiva, per assegurar millor la vora. Encara que, mai no està de més fer unes puntades de fil i agulla en alguna zona susceptible de desfer-se.

En aquest cas només s'ha fet en un extrem perquè la intenció és teixir altres peces i unificar-les a ganxet o amb fil i agulla, a fi de crear una catifa més gran.

De totes maneres, si es volen fer individualment, queden molt bé com a catifes independents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar comentaris en català, castellà, anglès, francès, italià o portuguès. En cas de respondre, es farà en algun dels tres primers idiomes.
You can send your comments in catalan, spanish, english, french, italian or portuguese. In case of answering, it will be done in one of the three first languages in list.