dimarts, 29 de juny del 2010

Papiroflèxia i un bòtil de cervesa

D'alguna manera, aquí es barreja el reciclatge amb l'art de plegar paper aplicat a un material diferent.

D'un temps ençà s'ha popularitzat la transformació de materials de rebuig, com ara les llaunes de beguda, en contenidors i altres objectes -sobretot gràcies als artesans africans.

Farà dos anys vaig provar-ho amb una llauna de refresc petita, que ja no conservo, però temps enrere em va caure a les mans un petit bòtil de cervesa que equival a una llauna gegant. L'he guardat fins ara, buscant el moment d'aplicar-li el mateix plegatge

Aprofitem per recordar que hem d'anar molt en compte en manipular materials tallants com el metall. Si podem fer servir guants protectors millor.

Materials:

- llauna de beguda buida, neta i seca
- tallant per a llauna (de vegades n'hi ha prou amb unes tisores de manualitats)
- retolador permanent
- alcohol
- metro de modista
- paper de vidre per a metalls
- guants per manipular metall

Instruccions:

1. Tallem la part superior de la llauna i la descartem. En cas de fer servir un bòtil gran, com aquí, també s'ha de treure l'encaix de l'aixeta. També esta bé netejar una mica l'interior amb alcohol.

2. Mesurem el contorn màxim de la llauna o bòtil, i, fent servir un paper, el dividim en 16 parts iguals. Pot fer-se a mà o per ordinador. Sigui com sigui, en acabat, hem de traslladar la divisió al cos del bòtil marcant-hi els punts amb un retolador permanent. Allarguem els esmentats punts amb un regle o cartó recte fins aconseguir les línies de tall.



3. Retallem la llauna tot seguint-les, fins el punt de base que considerem millor. Aquí s'ha tingut en compte el forat deixat per l'encaix de l'aixeta (i que, potser, considerarem de tapar en un futur), de manera que no arriba fins a baix del tot. En una llauna de refresc normal podem arribar ben bé fins al fons del contenidor.
El resultat: 16 llengüetes.


4. Anem abaixant i estenent cada llengüeta mentre n'escatem les vores amb paper de vidre especial per a metalls (a fi de minimitzar el risc de talls i esgarrinxades a la pell quan muntem la peça i a posteriori).
En acabat, netegem les restes de retolador amb alcohol.

5. Comencem a plegar la primera llengüeta cap a dins i sota la següent (sense ni tancar-la ni marcar-la gaire perquè, més tard, l'haurem de manipular al fi d'encaixar-hi l'última, de llengüeta).
Anem plegant fins arribar a la penúltima. La darrera, com ja haureu endevinat, demana una atenció especial.

6. Traiem una mica enfora la primera llengüeta i hi passem per dins la setzena i última, abans de tornar la primera a lloc, aquest cop -ja sí- tancant-la fermament.

7. Ja som gairebé al cap del carrer. Ara girem la peça. Veurem l'extrem de cada llengüeta sobresortint. Primer ajudant-nos dels dits i, en acabat, amb alguna eina plana, les girem endins i les marquem bé perquè quedin enganxades a la base, i bloquegin el tronc de la llengüeta anterior.



8. Peça acabada! Encara que no és aconsellable deixar-les a l'aire lliure permanentment perquè la llauna s'acaba rovellant, els contenidors de llauna són magnífics i molt decoratius.

.: ARA SONA: Island Lover - Lazy Hammock :.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Podeu enviar comentaris en català, castellà, anglès, francès, italià o portuguès. En cas de respondre, es farà en algun dels tres primers idiomes.
You can send your comments in catalan, spanish, english, french, italian or portuguese. In case of answering, it will be done in one of the three first languages in list.